17 februari, 2021

Trädgårdslängtan

Beskärnings tid igen! Så härligt att komma igång efter en lång vinter. Det är viktigt att inte gå åt träden för hårt på våren, då kan man trigga trädet för mycket och resultatet blir en massa nya vattenskott. Lagom är bäst. Lite på våren och lite på hösten brukar vara bra.

Tiden för trädgårdskonsultationer börjar också närma sig. Några plusgrader och lite mindre snö, sen är vi igång!

03 september, 2020

Beskärningstider

Nu befinner vi oss i JAS dvs Juli, Augusti, September, som är en bra tid för beskärning av fruktträd. Jag får ibland frågan om man måste beskära sina fruktträd och svaret är; nja. Om du har välskötta träd som fått en uppbyggnadsbeskärning och vårdats väl, är det inte säkert att beskärning behövs. Men om trädet tidigare felbeskurits/stympats behöver det troligen ”rättas till” för att bli lättskött och fint.

När man beskär under JAS-perioden, får man inte lika stark tillväxt som vid beskärning på vårvintern. Och inte lika många vattenskott att hantera.
Jag rekommenderar alltid att beskärning görs i etapper, gärna en del på hösten en del på våren. Och vill man lära sig hur minska fortsätta arbetet själv, så visar jag gärna! 💚

07 juli, 2020

Dahliatider!

Semestertider kan också vara dahliatider och så är det hos mig. Jag har lagt fokus på att föröka mina dahlior i år, inför nästa års snittblomsodling. Det är en dröm som kommer att bli sann med hårt arbete och positiv inställning. Tänk att få odla ekologiska snittblommor för att glädja sina kunder. Underbart!

18 maj, 2020

En rabattbukett!

Vilka växter passar tillsammans i en rabatt? Hur komponerar man en plantering? Det finns många ingångar, färg, form, struktur o.s.v. Enklast är kanske att tänka; funkar det tillsammans i en bukett? Om inte, vad behöver tillföras eller tas bort? Kreativt tänkande i trädgården är något av det bästa jag vet. Och att hjälpa andra med detsamma!

Förgätmigej, akleja & vårtörel
Vitbrokig vintergröna & alunrot